Ga naar de website van Loopgroep Zeeland

Info professionals - Wat is runningtherapie

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van de ‘rustige duurloop' ten behoeve van mensen met een depressie of andere psychische klachten.

Wat is runningtherapie?

Bij runningtherapie worden, door middel van (hard)lopen (ook wandelen), de psychische klachten verminderd. Running therapie is een goede aanvulling op gesprekspsychotherapie en medicatie. Er wordt een opbouw programma aangeboden specifiek gericht op personen met psychische problemen. Het uiteindelijke doel is om tussen de 2 en 5 maal per week een half uur rustig te kunnen joggen.

Personen met psychische moeilijkheden hebben vaak te weinig beweging. Indien er twijfels zijn over de lichamelijke mogelijkheden wordt men best eerst onderzocht door een arts of fysiotherapeut. Bij runningtherapie wordt een rustig opbouwprogramma aangeboden en wordt er rekening gehouden met eventuele terugval. Deze geleidelijke opbouw is daarbij essentieel. In het begin kan alleen het komen naar de training al een hele overwinning betekenen. Langzaam leert men zijn grenzen respecteren en verleggen, men levert een prestatie waar men trots op mag zijn.

Belangrijk is het ontspannen, en met plezier, leren lopen. Door zich ontspannen te voelen kan men de hartslag lager houden en de inspanningen ook langer volhouden. Men leert via runningtherapie hoe men ook in het dagelijkse leven zich op een ontspannen mannier kan inspannen.

wat is runningtherapie vorige pagina volgende pagina Info professionals
voor welke aandoening

top