Ga naar de website van Loopgroep Zeeland

Wat is runningtherapie

Het zeer rustig opbouwen van het hardlopen is kenmerkend voor runningtherapie. Het is een rustige duurloop waarbij je geen prestatie hoeft te leveren maar gewoon plezier beleven aan de inspanning waartoe je jezelf hebt uitgedaagd.
De rustige duurloop zal gedurende de therapie wel in afstand toenemen wat een gunstig effect heeft op o.a. de aanmaak van dopamine, endorfine, serotonine en op de afname van de afgifte van cortisol (zie woordenlijst). Hierdoor neemt de stresstolerantie toe en verbetert je stemming.

Wereldwijd zijn er al vele onderzoeken gedaan en telkens komt men tot de conclusie dat runningtherapie werkt. Naast vele psychische voordelen biedt hardlopen ook een enorme verbetering van het lichamelijk welbevinden en neemt de totale belastbaarheid toe. Het uithoudingsvermogen verbetert aanzienlijk, zodat men minder snel moe wordt. Tevens neemt de kans op een aantal lichamelijke ziekten af (bv hart- en vaataandoeningen, borstkanker, diabetes, obesitas).
Het bevordert dus zowel je lichamelijke als je geestelijke gesteldheid.

In Nederland werd hardlopen als therapie al in 1988 gegeven aan mensen met psychische klachten. Wim Heinen (Riagg medewerker in Eindhoven) startte de eerste hardloopgroep voor mensen met psychische klachten. Diverse instellingen op het gebied van Geestelijke Gezondheidszorg volgden zijn voorbeeld.

Momenteel zetten onder andere psychiater Bram Bakker, fysio-en runningtherapeut Simon van Woerkom (samen met Bram Bakker de schrijver van het boek Runningtherapie) en dr. Ruud Bosscher, bewegingwetenschapper van de Vrije Universiteit te Amsterdam, runningtherapie in als een waardevolle aanvulling op het bestaande behandelaanbod.

Runningtherapie is ook een effectieve en verantwoorde methode om in geval van overgewicht tot gewichtscontrole te komen. Runningtherapie wordt tevens ingezet in de behandeling van mensen met rug- en nekklachten, spannings- en vermoeidheidsklachten, slaap- en concentratiestoornissen.

met dank aan inspirerende tekst van: Patricia van den Akker

wat doet runningtherapie vorige pagina volgende pagina Info professionals
wat is runningtherapie

top